Web Sitesi Tasarımı ve Ux Tasarım

User experience olarak adlandırılan kullanıcı deneyimi, UX web tasarımı olarak bilinmektedir. Web sitesi tasarımı ve Ux tasarım, UI web tasarımıyla sıkça karıştırılan ve bazı durumlarda ayırt edilmesi oldukça zor bir tasarımdır. Ux, hem daha ayrıntılı hem de daha ciddi araştırmalar ile ortaya çıkmaktadır. Web tasarımında ve web sitesindeki her şey ilgilenen Ux tasarımında, seçeneklerin kullanımı kolaylaştırılmaya çalışılırken aynı zamanda metin içeriklerinde de düzenlemeler kolayca yapılabilmektedir. Web tasarımında yer alan renkler ve logolar, buton şekilleri ya da boyutları gibi çeşitli detaylara dikkat etmektedir. Kullanıcılar için kolaylığı hedefleyen tasarımda, kullanıcıların web sitesinde daha fazla zaman geçirmesi de amaçlanmaktadır. Her tasarımcı tarafından yapımı başarılan bir seçenek olmamasının aksine, kullanıcının ne istediğine önem veren, estetik bir yapıdadırlar.

Uİ UX Tasarım

Genellikle bir arada kullanılan Uİ ve UX terimleri, web teknolojilerindeki geriden gelmeden kaynaklanmaktadır.  Yeniliklerin takip edilmemesi ve profesyonellikten uzak kalan tasarımcılar, bu iki tasarım seçeneğini birbirine karıştırabilmektedir. Profesyonel bir web sitesi tasarımı ve Ux tasarımlarından yaptırmak isteyenlerin, öncelikle UX ve Uİ arasındaki farkları öğrenmesi gerekmektedir. UI, bir tasarımın kullanıcı karşısında nasıl görünmesi gerektiğini merkezine almışken, UX tasarımında ise bu görüntünün kullanıcı için nasıl bir etkileşime sebep olacağı hedeflenmektedir. Dijital aşamalardan oluşan Uİ’nin yanı sıra UX’da kullanıcı davranışları, dijital davranışlardan daha önemlidir.

UI UX Dersleri

UI ve UX tasarım dersleri, nedir ile başlayan ve kullanıcı hedefleri ile iş hedeflerinin bir arada buluştuğu 5 temel bileşenden oluşmaktadır. Birbirini tamamlayan bu iki temel tasarımın başarısı vazgeçilmez niteliktedir. Tek başına başarı elde edemeyen ancak bir aradayken de harikalara imza atabilen kavramlar, kullanıcı etkileşimi sağlayan ve bunları hayata geçirebilen tüm tasarımlar için merkezi bir konumda yer almaktadır. Web sitesi tasarımı ve Ux tasarımcıları, kullanıcılarının alışkanlarını ve davranışlarını daha önceden test ederek ölçmektedir. Müşterilerin yaşamasını hedeflediği deneyimleri, çalışmalarının merkezinde konumlandırır. Son yıllarda Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşan bu iki kavram, günden güne daha da çok tasarımcı tarafından tercih edilmektedir. Bu alanlarda hazırlanan kurslar ile UI ve UX tasarımcısı olmak oldukça kolaydır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*