Web Tasarım Yöntemleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Web tasarımın ne olduğu veya nasıl yapıldığı günümüz internet çağının en çok araştırılan konularındandır. Günümüzde bu soruların cevabını daha çok meslek lisesi web tasarım alanında okuyan öğrenciler ve bu alana ilgisi olan kişiler merak etmektedir. Bu kişilerin yanında bu hizmete ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlarda bu tip soruların cevabını bulabilmek için internet üzerinden arama yapmaya koyulmuştur. Bu konuyla ilgili araştırma yapan kişilere rehber olması niteliğinde hazırladığımız yazımızı aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Web Tasarım Nedir, Nasıl Yapılır?

21.yüzyılda hayatımızda aktif hale gelen internetin hızla gelişmesiyle birlikte web tasarımın önemi, gerek öğretim hayatında gerek iş dünyasında hızla kendini göstermeye başladı. Bununla birlikte internet dünyasında tasarım hızla yükselişe geçti. Sizler için web tasarım hakkında bilgilendirmenin yanı sıra nasıl hayatımıza dahil olduğunu da değindik. İşte web tasarımı ile ilgili merak edilen detaylar.

Web Tasarım Nedir?

Web tasarım bir ürünün, şahsi ve genel hizmetlerinin reklam ya da tanıtımını yapmak üzere online sistemlerde grafik ve metinlerin birleşerek bir bütün içerisinde olduğu bir çalışmadır. Kısaca web tasarım kişi ve kurumların dijital kimliğidir. Kaliteli bir web sitesi tasarlamak, web sitesinin sahip olduğu hedef kitlenin ilgisini dinamik tutmak için son derece önemlidir. Web tasarım görsel ve teknik mekanizmaların birleşmesinden oluştuğundan dolayı içerisinde hem opsiyonel hem de sanatsal özellikleri barındırır.

Web Tasarımı Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nelerdir?

Web tasarımın yapılmasında rol oynayan bir takım temel maddeler vardır. İlk bakışta görsel olarak ilgi uyandırıcı unsurlar yanında içeriğin özgün, güncel ve güvenilir olması gereklidir. Bu gerekliliği yerine getirdiğiniz taktirde sitenin kalitesi arttırılmış olacaktır. Kısaca web tasarımı, web sitelerinin hazırlanmasında geçen süre dilimini kapsar. Bu süreçte web tasarımda izlenen yöntemlere değinmek gerekirse;

  • Öncelikle web sitesinde yararlanacağımız grafikler ve metin düzenleri göz yorucu olmayacak şekilde, karmaşık bir yapıya izin vermeyen, aradığımız bilgilerin karşılığını verecek biçimde belirli bir düzen etrafında oluşturulmalıdır. Esas kıstas aradığımız bilgiye son derece basit bir düzlemde ulaşmak olmalıdır.
  • Sayfa sekmesinde yorucu olmayan renkler kullanmak her zaman web sitesi tasarımında büyük bir artıdır. Öyle ki web sitesinin marka imajları, şirket logolarını temsil eden renklerin kullanımı web sitesinin özgünlüğüne katkı sağlamaktadır.
  • Sayfamızda kullandığımız grafikler ve fotoğraflar sekme hızını sekteye uğratmamalı, belirli bir akış içerisinde olmalı, hedef kitlenin dikkatini çekecek aynı zamanda yormayacak bir biçimde özenle seçilmelidir.
  • Web sitemizi tasarlarken kullandığımız yazı stilleri bir nevi sayfamızın imzasını oluşturmaktadır. Bu sebeple kullanılan fontların biçim özellikleri ve boyutlarının uygun seçilmesi site tasarımı açısından önemlidir. Web sitemizin yazı fontları bahsettiğimiz konuyla örtüşmeli, sitemizin konusu hakkında bilgi vermelidir. Standart font kalıplarının kullanılması bu sebeple tercih nedeni olmalıdır.
  • İçeriklerin seçimi bahsettiğimiz konudan sapmamalı, kitleyi bilgilendirirken bir yandan merak uyandırmalı, basma kalıp içeriklerden çok özgün içeriklere yer verilmelidir. Diğer önemli bir madde ise içerik ile Seo’nun uyumudur. İçerik konuyla ilgili anahtar kelimeler içermeli ve arama motorları fonksiyonlarında kendine yer bulmalıdır. Bu hedef kitlenin genişleyip, sitenin tirajının artması bakımında altın kurallardan biridir.
  • Sayfamız için yararlandığımız pluginler sitemizin performansına ve içerik yazılımlarına farklı bileşenlerin kullanımı bağlamında etki edebilmektedir. Bu sebeple içerik oluşturma aşamasında kullandığımız pluginler ister hazır şablonlu blog siteleri ister HTML tabanlı web siteleri olsun birçok koldan bize yardımcı olan bir asistan konumundadır.
  • Sayfanın sorunsuz bir şekilde görüntülenmesini arttırmak ve bunu başarılı bir şekilde devam ettirmek için; herhangi bir sorun çıkarmadan tarayıcı değişikliğine izin veren, farklı işletim sistemlerinde problem yaratmayan bir düzen içinde olmasına özen gösterilmelidir. Multimedya ve gif formatlarının hızlı ve hatasız bir şekilde açılması içeriğin bir uyum içerisinde algılanmasına olanak tanırken bir yandan da bütünsel olarak bahsedilen konuyu kavramımızı sağlar.
  • Teknolojik gelişmeleri göz ardı etmemek ve web sitemizin tasarımını dinamik bir yapıda tutmak için özellikle bilişim dünyasındaki güncellemeleri takip etmeli, dönemin trendine paralel bir şekilde uyum sağlayan içeriklerden yararlanılmalıdır.
  • Tasarımımız içine iletişim bilgilerimizi ekleyerek ziyaretçi için güvenilir bir kimlik oluşturmalı, gerekirse kullanıcı yorumlarını içeren yorum sekmeleri eklemeliyiz. Böylelikle web sitemizde zaman geçiren bireylerin görüşlerine önem vermemiz gerektiği kanaatini aktif kullanıcıyla da paylaşmış oluruz.

Kısacası kullanıcı dostu ve pratik bir yapıda web sitesi tasarlamak için yukarıda bahsettiğimiz temel maddelere dikkat etmeli, bu çerçevede oluşturacağımız sitenin özelliklerini sitemizle örtüşecek bir biçimde okuyucuya sunmalıyız. Temel yapıda görsel ve teknik izleminin yanı sıra güvenilir bir web sitesinin okuyucu üzerindeki etkilerini görmezden gelemeyiz.

Web Tasarımda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şu ana kadar web tasarımın ne olduğunda, web sitesinin nasıl tasarlandığını ve tasarlarken uygulanan yöntemlerden bahsettik. Bu başlıkta ise web sitemizi tasarlarken nelerin üzerine düşmemiz gerektiğine değineceğiz. Öncelikle belli bir ideal içerisinde olmamız gereklidir. Web sitemiz içerikle tamamen örtüşecek bir yapıda hazırlanmalı, kullanıcıya en hızlı ve güvenilir bilgileri sunmalı, arama motorlarının ulaşım kolaylığı açısından bir sorun teşkil etmemelidir. Sitenin görsel kıstası izleyici için merak uyandırıcı bir portföy çizmeli ve izleyicinin tekrar tekrar siteyi ziyaret etme ihtiyacını canlandırmalıdır. Bu sebeple web sitemiz müşteri odaklı olmalıdır. Bunun sağlayan en önemli basamaklardan biri de müşterilerinin sorun ve sorularına cevap veren işlevsel ve dinamik bir yapının bütünsel bir ifadede, tasarladığımız sitede hayat bulmasıdır. Bu da ancak ulusal ve uluslararası düzlemde ürün ve bilgileri, müşteri ve okuyucuya ulaştıran, potansiyel müşterilere ulaştırmayı ise görev edinen bir sistemin işleyişiyle mümkündür. Web tasarımda diğer önemli bir konuda planlama ve analizin uyum içerisinde süregelen beraberliğidir. Kişisel bloglarda hazır şablonlar yardımıyla hazırladığımız içerikler, web tasarım konusunda bize basit düzeyde yardımcı olabilir.

Kaliteli Bir Web Sitesinde Olması Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz bilgiler ışığında anlamamız gerek temel konulardan biri web sitemizdeki içerik kalitesini korumak ve sürdürmek olmalıdır. Web tasarımızın arayüzü bu kaliteye göre şekillenmeli, okuyucuların ziyareti karşılıklı bir etkileşim biçiminde siteye pozitif bir değer katmalıdır. Bunun için de sitemizde içeriklerin dil bilgisi kuralları içerisinde olmasına önem vermeli, yazım hatalarını göz ardı etmemeli, okuyucunun ulaşmak istediği bağlantının doğru yönlendirildiğinden emin olunmalıdır. Bir diğer önem verilmesi gereken husus ziyaretçinin ulaşmak istediği bilginin önüne geçen aşırı reklamlardan sakınmak olmalıdır. Kullanıcının edinmek istediği bilgiye ulaşmanın zorluğunu yaşaması, sitenin kalitesini sekteye uğratan bir hatadır. Buna aşırı yorum ve bilgi karmaşası da eklenebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi içeriğin özgün olması, kopya bir içerik olmaması da son derece önemlidir. Bu yüzden web sitemizdeki konuları elimizden geldiğince kopyala yapıştır yolundan geçmediğine emin olmalıyız. Tasarım yaparken kullandığımız plugin, şablon, tablo ve grafiklerin, güncel ve iyi çözünürlüklere sahip olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Web sitemizin arama motorlarında üst sıralara tırmanmasını sağlamak için hız ve entegrasyon testi yapmamız içeriklerin şekil almasında ve anahtar kelimelerin tekrar düzenlenmesinde etkili rol oynar. Web sitenin hazırlanması ve yayınlanması ulaşmak yaymak istediğimiz bilgi akışının ilk basamağıdır. Diğer aşamalar web sitenizin yayılmasına ve yaşatılmasına bağlıdır. Bu da sürekli dinamik tutulması gereken bir süreçtir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*