Yazılım Mühendisi Ne Yapar

Yazılım Nedir ve Yazılım Mühendislerinin İş Kapsamı

Teknolojinin hızla gelişmesi ile bilgisayar mühendisliği oldukça popüler bir meslek olmuştur. Yazılım mühendisi de bu bağlamda, hemen hemen her iş sektörü için vazgeçilmez bir meslektir. Yazılım mühendisi ile bilgisayar mühendisi aynı gibi görünse de farklı alanlarda uzmanlık gerektirmektedir. Yazılım nedir? Elektronik cihazların, belirli bir işi yapmasını amaçlayarak yapılan programların tümüne denir. Yani; bir elektronik cihazı, son kullanım haline getiren, işlevini yapmasını sağlayan komutlar zinciridir. Yazılım sadece bilgisayar için değil, tüm elektronik tabanlı cihazların işlevini yerine getirmesi için yapılan programlardır.

Bu açıdan baktığımızda, bilgisayar mühendisi ve yazılım mühendisi arasındaki ayrımı da oldukça açık bir şekilde görmüş oluruz. Tabii piyasada, aynı iş alanlarına sahip olsalar da farklı işlevlere sahiptirler. Yazılım mühendisliği bir nevi, yazılımlar ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Makale içeriğinde, yazılım mühendisi ne yapar? Sorusuna yanıt bulabileceksiniz.

Yazılım mühendisi ne yapar? Yazılım mühendisleri; hazırlanacak yeni yazılım projesi dahilinde, müşteri ile iletişim kurar. Müşterilerden aldığı bilgiler doğrultusunda, yazılım projesi üzerine analiz yapar ve analiz sonuçlarına göre tasarımı oluşturur. Tasarım doğrultusunda, programı yazar ve ilgili programı test eder. Test aşamasında, yazılım projesi ile alakalı herhangi bir hata ya da eksiklik var ise duruma göre gerekli önlemleri alır ve eksiklikleri tamamlar. Proje kapsamında, yazılımı sorunsuz bir şekilde çalışır vaziyete getirir, gerekli durumlarda, kullanım çizelgesini oluşturur. Ve kullanıcıların, ilgili proje dahilinde eğitilmesini sağlar. Yazılım mühendisi ne yapar, proje kapsamında geliştirdiği yazılım programı hakkında kullanıcılara eğitim verir.

Ve proje boyunca, herhangi bir sorun olursa, problemleri çözüm odaklı danışmanlık hizmeti sağlar.  İş süreci boyunca, proje odaklı müşterisinin taleplerini en doğru şekilde uygulamak için, gerekli yazılım programını geliştirir. Yazılım mühendisi ne yapar, müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda, gerekli yazılım ihtiyacını karşılamak için, analiz sonucuna göre, en iyi tasarımı oluşturur ve programlama dili  ile yazılım geliştirir. Yazılım mühendisleri, elektronik cihazların günümüzdeki payı düşünüldüğünde, üretim sektöründe vazgeçilmezdir.

 

 

5 yorum

  1. Benimde teknolojiyle aram iyidir. Bu yüzden mühendislik okumayı düşünüyorum. Ayrıca okuyacağım bu bölümde en iyi olmak için şimdiden çalışma kararı aldım. Bu konuda bana önerebileceğiniz bir kitap vs. varmıdır ? Veya bu konuyla alakalı bir yazı paylaşırmısınız rica etsem.

  2. Yazılım mühendisliği tercih etmek istediğim bir meslek ama ne iş yapar ne kadar maaş alır bu gibi gerekli bilgileri bilmiyordum. Makaleniz sayesinde temel olan bilgilerin hepsini öğrenmiş oldum.

  3. Meslek lisesinde olduğum için çeşitli 5 tane seçe bliceğimiz meslek vardı ve bunun daları bu yazdığınız makalede onların içinde kararsızdım hangisini seçmek konusunda bilgisayarda da iyiydim ve yazmış olduğunuz makale sayesinde artık bi nevi yazılım mühendisi sayılırım. Teşekkürler.

  4. Bilgisayar la uğraşmak zaman geçirmek benim işim ve bu yüzdende bilgisayarla ilgili bir iş kurmak istiyordum araştırma yaparak sizin sitede birçok bilgili makaleleri okudum bu konuda onlardan birisi teşekkürler

  5. Günümüzde bu konuda iş bulmak zor ancak geleceği olan bir iş bende her konuda riske girerek yazılım mühendisi olmaya karar verdim ve araştırma yaptım ve sizin verdiğiniz emeklerle yazdığınız bu makaleyi okudum yararı dokundu. Teşekkürler.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*