Ux Tasarım Neden Önemlidir?

Ux tasarım,  müşteri deneyimi dikkate alınarak gerçekleştirilen bir tasarım faaliyetidir. Bu tasarım faaliyetinin gerçekleştirilmesi, web sitesine giriş yapan kullanıcıların bu sitede gerçekleştirecekleri etkileşimler açısından önem arz etmektedir. Tasarımın her aşamasında yapılan işlemlerde kullanıcıların gerçekleştireceği etkileşimler plana katılmaktadır. Bu tasarım faaliyeti gerçekleştirilebildiği zaman kullanıcıların web sitesinde daha iyi bir deneyim yaşaması sağlanmaktadır.

Ux tasarımın önemli olmasının temel sebebi bu web sitesini kullanacak olan kişilerin web siteleri üzerinde gerçekleştirdiği deneyimleri gözlemleyerek gerçekleştirilmesidir. Gerçekleştirilebilecek tasarımda en önemli faktör kullanıcı deneyimidir. Bunu ortaya koyabilmek için aynı sektörde hizmet veren diğer web siteleri dikkate alınarak gerekli gözlemler yapılmalıdır.

Ux Tasarım ve UI Tasarım Arasında Farklar

Ux tasarım ile Ul tasarım genellikle birbirini tamamlayan iki tasarım olarak bilinmektedir. Ux tasarım, web sitesi üzerinde gerçekleştirilen bütün etkileşimleri düzenlemeye çalışan bir tasarlama faaliyeti iken UI tasarım ise kullanıcının web sitesinde gezintisi esnasında direkt olarak etkileşime gireceği belirli hususlar üzerine tasarlama faaliyetidir.

UI tasarım, web sitesinin görünümünü düzenleyen tasarlamadır. Web sitesinin kullanıcıların kullanımı esnasında işlevsel bir hal alabilmesini ise Ux tasarım ile gerçekleştirmek mümkündür. Yani kullanıcılara ulaşan arayüzün tasarlanma faaliyeti UI tasarım ile gerçekleşmektedir. Ux tasarım ise kullanıcıların deneyimi ile ilgilenerek web sitesini farklı noktalara taşımayı hedefler. Ux tasarım ile gerçekleştirilen işlevsellik UI tasarımın görselliği ile buluşarak kusursuz bir web sitesi oluşmasını sağlamaktadır.

Ux Tasarım Özellikleri

Ux tasarım, gerçekleştirilen tasarımın web sitesini kullanacak kişiler üzerinde oluşturacağı etkilerin kurgulanmasını ifade etmektedir. Kullanıcıların internet üzerinde gerçekleştirdiği davranışlar gözlemlenerek dikkate değer hususlar web sitesine eklenir. Web sitesinin kullanıcıların deneyimlerine uygun bir şekilde dizayn edilmesi web sitesini işlevsel bir hale getirmektedir. Bu da kullanıcıların web sitesinde geçireceği sürenin artmasın sağlar.

Ux tasarım ve diğer tasarlama faaliyetlerinde kullanılan programlar da birbirlerinden oldukça farklıdır. Ux tasarımı gerçekleştirebilmek için zihin haritalama programları kullanılmaktadır. Bu programlar ile kullanıcı deneyimleri ölçülerek işlevsel bir web sitesi oluşturulmaya çalışılır. Ux tasarım, web sitesi tasarlama faaliyetinin ilk adımı olarak adlandırılabilecek bir adımdır ve UI tasarım ile birleştirilerek tamamlanmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*