Uygulama Yazılımları

Uygulama Yazılımları Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişimi ile yazılım sektörü de aynı oranda gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Yazılımlar elektronik cihazlara verilmiş bir görevin yerine getirilmesi için kullanılan bilgisayar dilleridir. Yazılımlar birçok şirket ve firma tarafından kullanılmaktadır. Kullanıcılarının işlerini kolaylaştırdığından dolayı yazlımlar tercih edilmektedir. Bilgisayar dilleri tarafından yazılan yazılımalar iş verimliliğini arttırmak, zamandan tasarruf etmek ve iletişimleri kolay bir şekilde sağlamak için üretilmektedir.

Günümüzde bilgisayar sistemleri tarafından yazılan ve kullanılan birçok yazılım uygulamaları mevcuttur. Bu uygulama yazılımlarını genel olarak sıralamak gerekirse; elektronik hesap tablosu programları, kelime işlem programları, sunum programları, veri tabanı yönetim programları ve dosya yönetimi programlarıdır. Bu uygulama dilleri çok sık kullanılan birçok kuruluş ve kişiler tarafından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Bu uygulama yazılımlarını açıklamak gerekirse aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

uygulama-yazilimlari.jpg

Kelime İşlem Programları

Bilgisayarların bir daktilo makinası gibi işlevlerini yerine getirmesini sağlayan programlardır. Hazırlanmak istenilen belgeleri grafik, tablo, resim, dipnot ve belgeyi birçok sütun halinde düzenlenme özelliği sağlayan uygulama yazılımlarıdır. Kelime işlem programları, uygulama yazılımlarının diğer genel çeşitlerine kıyasla daha çok tercih edilen ve kullanılan uygulama yazılımı çeşididir. Kelime işlem yazılımları ile oluşturulmuş bazı programları sıralamak gerekirse; Word, WordStar, WordPerfect, PW-Professional Write gibi programlama dilleridir.

Hesap Tablosu Programları

Hesap tablosu programları bilgisayarların tamamen hesap makinası gibi çalışmasını sağlamaktadır. Hesap tablosu programlarının en bilinen özelliği verileri olduğu gibi tablo şeklinde listelemektir. Bunun yanı sıra alınan verileri çeşitli grafiklere dönüştürmeyi de sağlamaktadır. Bu yazılım türleriyle oluşturulmuş programlardan bazılar; Excel, Lotus 123, Quattro Pro gibi programlar en yaygın kullanılan yazılım türleridir.

uygulama-yazilim.jpeg

Sunum Programları

Belirlenen konularda yapılan araştırmaların veya raporların karşıdaki kişilere sunabilmek için kullanılan yazılım türlerine sunum programları denir. Sunumlar genellikle sunumun bulunduğu bilgisayarlara projeksiyon bağlantısı sağlanarak sunumların gerçekleşmesi sağlanır. Sunum programları birçok grafik, ses ve video görüntülerinin sunumlar içerisinde kullanılmasını sağlamaktadır.

Dosya Yöneticileri Ve Veri Tabanı Yönetim Programları

Bu uygulama dilleri büyük boyutlardaki dosyaların korunması ve depolanmasını sağlar. Bu yazılım türleri uygulama saklamalarının yanı sıra dosyalara kolay bir şekilde erişim sağlanmasını da gerçekleştirmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*