Web Tasarım Dilleri Nelerdir ?

Web Tasarım günümüzün popülaritesini arttıran alanların başında geliyor. Günümüzde birçok kurum kuruluş bu sektörü seçerek kendini dijital dünyada tanıtmayı amaçlamıştır. Kurum kuruluşların yanı sıra şahıslarda bir web sitesi yaparak söyleyip isteyip söylemediklerini bu yolla kullanıcılarla buluşturmuşlardır.

Daha çok kurum kuruluşların bu sektörü seçmesindeki asıl amaç olarak kendilerini tanıtmak olduğu gösterilebilir. Önceden firmalar birbirlerini bulmak için türlü yol kat ederlerdi fakat teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle bu durum yerini web tasarım istanbul ihtiyacına bıraktı. Bu web tasarım ile firmalar diledikleri ürünleri saniyeler içerisinde bularak işlerini kolaylaştırmışlardır.

Firmaların yanı sıra şahısların bu sektörü seçmesindeki asıl amaç olarak düşüncelerini bu yolla paylaşmaları gösterilebilir. Kişiler bunun için bir blog sitesi kurmayı tercih etmektedir. Blog sitesi ile kullanıcılar diledikleri yazıları bu yolla kolaylıkla paylaşabilir ve kullanıcılarla buluşturulabilir. WordPress bu konu için sizlere birçok temasıyla yardımcı olmaktadır.

Web tasarım istanbul teknolojileri işimizi oldukça kolaylaştırmıştır. Hemen hemen yoldan geçen 10 kişiden 7 sinin bir web sitesi var ve bu yolla işlerini hızlandırmışlardır. Aynı zamanda oldukça büyüyen bu sektör için birçok kişi bu alana yönelerek birçok proje geliştirmiştir. Bu geliştirilen projelerin nasıl olduğu, hangi programlama dilleri vasıtasıyla bu işlemin gerçekleştiğini gibi soruların yanıtını aşağıda bulunan yazımızda bulabilirsiniz.

Web Tasarım Dilleri

Web teknolojileri geliştirilirken ihtiyaç duyulan başlıca diller arasında HTML ve CSS dili geliyor. Bu diller siteye asıl görünümünü veren başlıca dillerdir. Fakat bu diller ile yapılan siteler oldukça basit kalıyordu bu basitliği ortadan kaldırmak için ortaya programlama dilleri çıkmıştır. Bu diller arasında Php ve Asp.net en çok tercih edilenleridir. Bu iki dilin işlevi ve mantığı aynıdır. İkisi de bir veri tabanı yönetim sistemiyle çalışmaktadır. Php, mysql veri tabanını kullanırken Asp.net ise SQL Server veri tabanından yararlanmaktadır.

HTML CSS ile siteye asıl görünümü verilirken ortaya çıkan tasarıma statik web sayfaları denmektedir. Daha sonra bunlar veri tabanıyla birlikte çalıştıktan sonra statik olan web siteleri yerini dinamik web sitelerine bırakmıştır. Dilerseniz bu iki terime kısaca değinelim.

Statik Web Sayfası Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi statik web sayfaları kısaca dinamik olmayan web sayfalarıdır. Bildiğiniz üzere dinamik olan web sayfalarında Php Asp.net gibi diller kullanılmaktaydı fakat bu statik web sayfalarında sadece html css dillerinden yararlanılmaktadır. Site de etkileşimli formlar, dikkat çekici sliderler gibi bir takım özellikler yoksa bu sitenin statik bir site olduğunu gösterir.

Bu sitelerde en çok kullanılıp ihtiyaç duyulan teknolojiler arasında HTML CSS ve bu diller yardımıyla oluşturulan kütüphane kullanılmaktadır. Bu kütüphane arasında günümüzde en çok kullanılan Boostrap’tır. Bu kütüphane responsive web sayfalarının %80’ini oluşturmaktadır. Bu dillerin yanı sıra Flash animasyon programlama dili de statik sitelerde kullanılan diğer bir dildir.

web-tasarim-nedir-nasil-yapilir

Statik Web Sayfalarının Avantajları

Statik web sayfalarının en büyük avantajlarından biri geliştirilmesi basit olması gösterilebilir. Geliştirilmesi basit olan siteler işlerimizi büyük oranda kolaylaştırmıştır. Aynı zamanda statik olan sitelerde etkileşim az olduğundan dolayı siteler daha hızlı açılmaktadır. Etkileşimin yanı sıra sayfa boyutunun düşük olması hızı etkileyen bir diğer faktördür. Bunların dışında dinamik olan sitelerdeki veriler sürekli olarak veri tabanın dan çekilmekteydi bu sitenin hızını düşürmektedir. Fakat bu durum statik de direk olarak yazılan olan koddan çekildiği ayrıyeten önbellekleme de yapıldığından dolayı site olağan üstü hızda açılacaktır.

Statik Web Sayfalarının Dezavantajları

Statik olan sitelerde etkileşim olmadığından dolayı sitede kullanıcıların kalma süresi azalacaktır. Tabi bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Çok cafcaflı animasyon isteyen kullanıcılar için bu durum gerçekten bir sorunken sadelikten yana olanlar için bu durum hoş karşılanabilir. Statik olan sitelerde başlıca dezavantaj olarak kodların html ve css olduğundan dolayı bir güncelleme yapmak istediğimizde bu kodların derinlerine ineceğiz bu da bizlere zamandan büyük oranda kayıp verdirecektir. Bunların dışında yapılan statik sitelerde fonksiyonlardan yoksun olunduğundan dolayı sitedeki etkileşim az olacaktır.

Dinamik Web Sayfası Nedir?

Dinamik olan web sayfalarında veri tabanlarına oldukça ihtiyaç duyulmaktadır. Bu veri tabanlarıyla bir bütün içinde çalışan bu sitelere örnek olarak Facebook gösterilebilir. Facebook’a giriş yaparken hesabınıza göre içeriklerin getirilmesi, arkadaşlarınızın karşınızda gözükmesi, beğendiğiniz sayfaların içeriklerin karşınıza gelmesi gibi durumların hepsi veri tabanıyla sayesinde yapılmaktadır. Facebook dışında Twitter, Instagram gibi sitelerde bu veri tabanını yoğun olarak kullanan platformlardır.

Bunların dışında dinamik sitelerde kullanılan diller yardımıyla geliştirilen WordPress, Joombla gibi içerik yönetim sistemleri ile siteye kolaylıkla içerik ekleyip güncelleyebiliriz. Bu sistemlere CMS’de denilmektedir. Bu CMS yönetim sistemleri ile birçok işimizi kolaylıkla yönetebiliriz. Bu yönetim sistemlerinin yapılmasında en çok ihtiyaç duyulan diller arasında Php, Asp.net gibi diller geliyor. Bu dillerin MySQL, SQL Server gibi veri tabanıyla birlikte kolaylıkla çalışması web tasarım sektörünün bu yerlere gelmesin de önemli bir rol oynamıştır.

Dinamik Web Sayfalarının Avantajları

Dinamik olan sitelerde kullanıcı trafiği oldukça fazladır. Bunun nedeni sitenin kolay yönetilebilmesidir. Kolaylıkla yönetilebilen sitelerde kullanıcıya özgün içerikler kullanıcıyla buluşturulur. Bu içerikler aynı zamanda kolaylıkla güncellenebilerek sitede anlık olarak görüntü sağlanabilir.

Bu dinamik olan sitelere örnek olarak e-ticaret sistemleri, forumlar, sosyal medya siteleri gösterilebilir. Tabi ufak çaplı sistemlerde de veri tabanı kullanılabilir. Bu sitenin kolay yönetilebilir olmasını sağlayacaktır.

web-tasarim-seo

Dinamik Web Sayfalarının Dezavantajları

Statik ve dinamik sitelerini birbirinden ayıran en önemli nokta hızdır. Biliyorsunuz ki statik sitelerde kodlar az ve önbellekleme yapıldığından dolayı site hızlı açılıyordu fakat dinamik olan sitelerde veri tabanından anlık olarak verilerin eklenip güncellenmesi sitenin hızının düşmesine sebebiyet verebilmektedir. Tabi gerekli birtakım optimizasyonlar yapılarak sitenin eski hızına tekrardan kavuşulabilmektedir.

Dinamik sitelerinin geliştirilmesi oldukça zordur. Bu sistemler geliştirilirken birçok veri tabanı tablosuna ihtiyaç duyulmaktadır bu da sitenin karmaşık olmasına sebebiyet vermektedir. Karmaşık olan bu siteleri geliştirmede oldukça zordur. Bunların dışında bu siteler geliştirilirken ortaya birçok güvenlik açığı ortaya çıkmaktadır. Bu sorunla karşı karşıya kalmamak için bu tür bir site kodlanırken oldukça dikkat edilmesi gereklidir.

Yukarıda web tasarım sektörünü kullanan kitle, web tasarım dilleri ve bu diller yardımıyla oluşturulan dinamik ve statik siteler hakkında bir takım bilgiler verdik. Bu diller hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yan tarafta bulunan en son yazılar alanından konuyla ilişkin yazımızı seçerek kafanızdaki sorunlara yanıt bulabilirsiniz.

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*